Виготовлення зливків та виливків зі спеціальних металів та сплавів
12 / 01 / 2023

Виготовлення зливків та виливків зі спеціальних металів та сплавів

Ливарні технології у сучасному виробничому процесі є переважним способом виготовлення деталей та заготовок. Завдяки таким своїм перевагам перед іншими способами, як мінімальні собівартість, витрати металу та припуски на фінішну обробку, можливість виготовлення деталей та заготовок будь-якої складності з практично будь-яким хімічним складом та фізико-механічними властивостями, технології лиття зливків та виливків із спеціальних металів та сплавів займає домінуючу роль у виробництві. Крім цього, лиття деталей з металів та сплавів, що мають унікальні властивості, дає можливість значно підвищити якість та надійність в експлуатації готових виробів та металоконструкцій.

В даний час є цілий ряд технологій, що забезпечують отримання зливків та виливків з необхідною структурою, хімічним складом та фізико-механічними властивостями.

  1. Технології електрошлакового лиття і переплаву, що дають можливість позбутися металу в стані рідкої фази шкідливих домішок, газів і неметалевих включень, легувати метал необхідними хімічними добавками, сформувати необхідну структуру за рахунок створення оптимальних умов затвердіння в кристалізаторах, що охолоджується.
  2. Електронно-променеві технології плавлення злитків та фасонних виробів в умовах вакууму. Можливість оптимального фокусування та регулювання потужності електронного променю дозволяє нагрівати розплавлений метал та тугоплавкі сплави до необхідної температури та регулювати швидкість затвердіння.
  3. Плавка тугоплавких металів та сплавів проводиться також в індукційних або дугових печах в атмосфері інертного газу або в умовах вакууму. Використання захисної атмосфери запобігає поглинанню, а плавка у вакуумі призводить до видалення майже всього азоту, що був у металі до його розплавлення. При плавці сплавів у дугових печах з електродом, що витрачається, або не витрачається застосовують мідні водоохолоджувані кристалізатори.

Дослідний завод спецелектрометалургії є структурним підрозділом ІЕЗ ім. Є.О. Патона. Однією з основних завдань підприємства є апробація у виробничих умовах нових технологій та обладнання, розроблених головним підприємством та впровадженням їх у виробництво. У кооперації з усіма структурними підрозділами ІЕЗ ім. Є.О. Патона підприємство виготовляє повний спектр високотехнологічного обладнання для забезпечення технологічних процесів виготовлення злитків та виливків спеціальних металів та сплавів, включаючи вакуумні камери, кристалізатори, маніпулятори та іншу апаратуру та технологічні системи.