Лиття фланців
20 / 11 / 2023

Лиття фланців

Металообробка із застосуванням прогресивних технологій лиття дозволяє виготовляти фланці з різних металів та сплавів, що не поступаються за своїми технічними параметрами фланцям, виготовленим з використанням металорізального обладнання або кування. Для виготовлення фланців використовуються такі методи лиття, як лиття в землю, лиття по моделях, що газифікуються, лиття під тиском, лиття в кокіль, відцентрове електрошлакове лиття. Загалом, фланці, виготовлені методами лиття, більш дешеві та використовуються, як правило, для прокладання трубопроводів середнього та низького тиску.

Особливості виробництва та основні характеристики литих фланців:

  • висока ефективність серійного виробництва та низька собівартість готових виробів;
  • можливість виготовлення з мінімальними припусками забезпечує мінімальні витрати на остаточну механічну обробку;
  • можливість виготовлення з мінімальними витратами фланців, які мають складну геометричну форму;
  • готова продукція може мати такі ливарні дефекти, як тріщини, пористість, неметалеві включення, що впливають на експлуатаційні характеристики;
  • фланці менш стійкі до зсувних зусиль, та зусиль, що розтягують;
  • нижча антикорозійна стійкість.

Для поліпшення механічних характеристик фланцевих з'єднань у ливарних технологіях використовується високоміцний чавун з кулястим графітом, що дозволяє поліпшити такі властивості литих фланців, як міцність на розтяг, вигин і стиск, ударна в'язкість, мала лінійна усадка при застиганні, зносостійкість.

З метою покращення технічних та експлуатаційних параметрів литих фланців, Дослідний завод спецелектрометалургії проводить роботу з впровадження у виробництво та вдосконалення таких технологічних процесів, як відцентрове та кокільне електрошлакове лиття, лиття за газифікованими моделями зі сталей та чавунів, отриманими із застосуванням методу електрошлакового переплаву. Застосування цих технологій забезпечує відсутність втрат легуючих елементів з основних шихтових матеріалів, та відсутність шкідливих домішок, що дозволяє підприємству виготовляти литі заготовки фланців, що відповідають за технологічними параметрами та фізико-механічними властивостями ДСТУ і ТУ на ливарні марки сталей та чавунів, що мають конфігурацію наближену до готового виробу.