Виготовлення заготовок та деталей у ракетній техніці
03 / 02 / 2023

Виготовлення заготовок та деталей у ракетній техніці

Сучасні технології металообробки дозволили вивести виробництво деталей та заготовок для ракетобудування на зовсім новий рівень. При виготовленні ракетної техніки використовуються як деталі силових елементів – стрингери, стикувальні та проміжні шпангоути, лонжерони, елементи стабілізаторів, так і деталі рухової системи – люки, штуцери, фланці баків та трубопроводів, а також елементи теплового захисту та сопла.

Основні вимоги до деталей та комплектуючих елементів:

  • виготовлення із жароміцних, тугоплавких та легких сплавів;
  • відсутність раковин, тріщин, ділянок із внутрішньою напругою;
  • здатність переносити високий рівень перевантажень;
  • герметичність зварних з'єднань та обертових переходів;
  • стійкість до хімічної дії.

Для задоволення вищезазначених вимог, при виготовленні деталей для ракетної техніки, активно застосовуються передові технології лиття, зварювання та термічного зміцнення деталей та з'єднань:

  1. Електрошлакові технології кокільного та відцентрового лиття забезпечують рафінування металів та сплавів, очищають їх від шкідливих домішок та газів. Технологія дозволяє виготовляти виливки з металів та сплавів з унікальними фізико-хімічними властивостями та внутрішньою структурою. Застосовуються для виготовлення елементів рухової системи та трубопроводів.
  2. Технологія електрошлакового переплаву дає можливість виплавляти зливки металу і сплавів, що мають чудові фізико-механічні властивості. Методом лиття за моделями, що виплавляються, і лиття за газифікованими моделями зі сплавів, отриманих за даною технологією, виготовляють як силові елементи, так і деталі і заготовки для систем керування, трубопровідних і рухових систем.
  3. Для зварювання складальних вузлів використовуються такі передові технології, як електронно-променеве та лазерне зварювання, електрошлакове та аргонодугове зварювання. Застосовуються в основному для виготовлення силових елементів та деталей систем керування.
  4. Адитивні технології наплавлення та термообробка поверхневих шарів деталей, вузлів виробів та елементів компонування дозволяє значно покращити механічні властивості металів та сплавів, підвищити тепловий захист та експлуатаційні показники виробів загалом.

Дослідний завод спецелектрометалургії, використовуючи власний науково-виробничий потенціал, передові напрацювання головного підприємства та його структурних підрозділів бере активну участь у розробці, виготовленні та впровадженні у виробництво сучасних технологій. Фахівці підприємства, у тісній науково-технічній та виробничо-технологічній співдружності зі спеціалістами базового підприємства гарантують своєчасне виконання замовлень з проектування, виготовлення та впровадження високотехнологічного обладнання, адаптованого до тонкощів виробничого процесу замовника, а також, використовуючи власне високотехнологічне обладнання, виконають замовлення з виготовлення цілого спектру деталей та заготовок для ракетної техніки.